De gemeenteraad van Sittard-Geleen bestaat uit 37 leden. Deze raadsperiode, die loopt van 2022-2026, bestaat de raad uit 11 fracties (politieke partijen).
De rol van burgerleden is bedacht om raadsfracties en de raadsleden te ondersteunen bij hun taken. Wanneer een fractie een burgerlid benoemt biedt dit vaak meer opties om op basis van expertise een verdeling van deze taken te maken.
De burgerleden zijn niet gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar staan meestal wel op de kieslijst van de partij. Daarom ondersteunen ze vaak bij de meningsvorming en bij controlerende taken, maar mogen ze geen stem uitbrengen.
Iedere fractie mag maximaal twee burgerleden benoemen.
De gemeenteraad heeft zijn eigen ondersteuningsteam: de raadsgriffie. De raadsgriffie maakt deel uit van de ambtelijke organisatie, maar wordt aangestuurd door de gemeenteraad. De griffie ondersteunt de raad bij zijn taken.
Bij de raadsgriffie werken zes medewerkers, onder leiding van de griffier Nicolle Bisschoff. De secretaris van de rekenkamer is ook onderdeel van dit team.
De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad.
De raad is verantwoordelijk voor een goed werkgeverschap en voor het goed functioneren van de griffie. De werkgeverscommissie voert deze taken namens de raad uit. De werkgeverscommissie bepaalt bijvoorbeeld de ondersteuning aan de raad. Zij stelt daarvoor het werkplan van de griffie vast en bepaalt de noodzakelijke formatie van de griffie. Daarnaast stelt de werkgeverscommissie de taakomschrijving van de griffier vast.
De werkgeverscommissie bestaat uit drie raadsleden die door de raad uit hun midden worden benoemd. De commissie wordt geadviseerd door de burgemeester en een HRM-medewerker. De griffier is aanwezig tijdens de commissievergaderingen en zorgt voor inhoudelijke en secretariële ondersteuning.
De commissie begroting en verantwoording adviseert de gemeenteraad over het opstellen en controleren van de gemeentefinanciën. De gemeentelijke accountant is ook aanwezig bij deze vergaderingen, wat de raad helpt zijn controlerende rol goed uit te voeren. Daarnaast houdt de commissie toezicht op de rekenkamer en bespreekt zij de voortgang van onderzoeken en rapporten. Tot slot adviseert de commissie de raad over financiële besluiten, begrotingen en de verantwoording van uitgaven. De (plaatsvervangend) griffier adviseert de commissie.
De vertrouwenscommissie bestaat uit zes raadsleden, meestal zijn dat de voorzitters van de fracties uit de gemeenteraad. De vertrouwenscommissie bereidt de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voor, houdt de functioneringsgesprekken met de burgemeester en bereidt de aanbeveling tot herbenoeming van de burgemeester voor.
De vertrouwenscommissie wordt ambtelijk ondersteund door de griffier.
De raadsagendacommissie stelt de agenda’s vast voor de verschillende bijeenkomsten van de raad, zoals themabijeenkomsten, rondes en raadsvergaderingen.
De raadsagendacommissie bestaat uit maximaal vijf raadsleden. De voorzitter van de raad en de (plaatsvervangend) raadsgriffier zijn adviseur van de raadsagendacommissie. De commissie komt bijeen voor iedere raadscyclus.
Het fractievoorzittersoverleg bespreekt belangrijke en urgente zaken die niet in de volledige gemeenteraad besproken kunnen worden. Deze gaan bijvoorbeeld over onderwerpen als integriteit, veiligheid, de raadsondersteuning en de vergaderingen van de raad. Het overleg bestaat uit de fractievoorzitters en vindt ongeveer een keer per maand plaats. De burgemeester en de raadsgriffier zijn aanwezig als adviseur.