Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

De gemeenteraad van Sittard-Geleen bestaat uit 37 leden. Deze raadsperiode, die loopt van 2022-2026, bestaat de raad uit 11 fracties (politieke partijen).

Burgerleden helpen raadsfracties en raadsleden bij hun werk. Door een burgerlid te benoemen, kan een fractie taken beter verdelen op basis van kennis en ervaring. Iedere fractie mag maximaal twee burgerleden hebben.
Burgerleden zijn niet gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar staan vaak wel op de kieslijst van hun partij. Ze helpen bij het vormen van een mening en controleren het bestuur, maar mogen niet stemmen.

De gemeenteraad heeft zijn eigen ondersteuningsteam: de raadsgriffie. De raadsgriffie maakt deel uit van de ambtelijke organisatie, maar wordt aangestuurd door de gemeenteraad. De griffie ondersteunt de raad bij zijn taken.
Bij de raadsgriffie werken zes medewerkers, onder leiding van de griffier Nicolle Bisschoff. De secretaris van de Rekenkamer is ook onderdeel van dit team.

De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad.

De raad is verantwoordelijk voor goed werkgeverschap en voor het functioneren van de griffie. De werkgeverscommissie voert deze taken namens de raad uit. Zo bepaalt zij bijvoorbeeld de ondersteuning aan de raad. Zij stelt daarvoor het werkplan van de griffie vast en beslist hoeveel griffiemedewerkers nodig zijn.
De burgemeester en een HRM-medewerker geven advies. De griffier ondersteunt de commissie inhoudelijk en secretarieel.

De commissie begroting en verantwoording adviseert de gemeenteraad over het opstellen en controleren van de gemeentefinanciën. De gemeentelijke accountant is bij de vergaderingen aanwezig om de raad te ondersteunen in zijn controlerende taak. Ook houdt de commissie toezicht op de Rekenkamer en bespreekt zij de voortgang van onderzoeken en rapporten. Daarnaast geeft zij de raad advies over financiële besluiten, begrotingen en de verantwoording van uitgaven. De (plaatsvervangend) griffier adviseert de commissie.

De vertrouwenscommissie bereidt de aanbeveling voor om een nieuwe burgemeester te benoemen, voert functioneringsgesprekken met de burgemeester en bereidt de aanbeveling tot herbenoeming voor. De commissie bestaat uit zes raadsleden, meestal fractievoorzitters. De griffier biedt ambtelijke ondersteuning.

De raadsagendacommissie adviseert de raad over de agenda’s voor raadsbijeenkomsten, zoals themabijeenkomsten, rondes en raadsvergaderingen.
De commissie bestaat uit maximaal vijf raadsleden. De voorzitter van de raad en de (plaatsvervangend) griffier geven advies. Voorafgaand aan elke raadscyclus komt de commissie bijeen.

Het fractievoorzittersoverleg bespreekt belangrijke en urgente zaken die niet in de volledige gemeenteraad besproken kunnen worden. Deze gaan bijvoorbeeld over integriteit, veiligheid, raadsondersteuning en vergaderingen van de raad. De fractievoorzitters overleggen ongeveer eens per maand. De burgemeester en de raadsgriffier zijn aanwezig als adviseurs.