Raads- en burgerleden hebben vaak, naast hun taken als raads- en burgerlid, ook nog andere functies. Hier houden we een overzicht van bij op onze website.
U kunt de nevenfuncties van raadsleden en burgerleden terugvinden via deze link: Klik hier.
Samenstelling
De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente en wordt eens in de vier jaar rechtstreeks gekozen door de inwoners. De gemeenteraad van Sittard-Geleen bestaat uit 37 leden. Deze raadsperiode bestaat de raad uit 11 fracties (politieke partijen).
Taken
De gemeenteraad heeft drie belangrijke taken:
- Ze vertegenwoordigt de inwoners en komt op voor hun belangen. Dit betekent dat raadsleden luisteren naar wat er speelt en deze onderwerpen in de gemeenteraad naar voren brengen.
- Ze bepaalt het algemene beleid van de gemeente. Ze neemt beslissingen over de belangrijkste plannen, zoals de aanleg van nieuwe wegen of de bouw van scholen.
- Ze controleert of de burgemeester en wethouders hun werk goed doen. De gemeenteraad houdt toezicht op de uitvoering van de plannen en kijkt of alles volgens afspraak verloopt.
Werkwijze van de raad
De gemeenteraad werkt volgens een vaste werkwijze. De raad komt meestal op donderdagavond bijeen. Eén keer per maand is er een raadsvergadering waarin de raad besluiten neemt. Op andere donderdagavonden zijn er rondes (commissievergaderingen) of themabijeenkomsten waarin onderwerpen worden besproken of toegelicht. Tijdens schoolvakanties heeft de raad reces. In deze perioden vergadert de raad niet.
De werkwijze van de raad bestaat uit drie fasen:
- Beeldvorming: Raadsleden verzamelen informatie en spreken met inwoners en organisaties.
- Oordeelvorming: In rondes stellen raadsleden verduidelijkende vragen aan het college van burgemeester en wethouders en gaan ze met elkaar in debat.
- Besluitvorming: Eens per maand is er een raadsvergadering waarin de raad besluiten neemt.
De rol van burgerleden is bedacht om raadsfracties en de raadsleden te ondersteunen bij hun taken. Wanneer een fractie een burgerlid benoemt biedt dit vaak meer opties om op basis van expertise een verdeling van deze taken te maken. Iedere fractie mag maximaal twee burgerleden benoemen.
De burgerleden zijn niet gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar staan meestal wel op de kieslijst van de partij. Daarom ondersteunen ze vaak bij de meningsvorming en bij controlerende taken, maar mogen ze geen stem uitbrengen.
Burgerleden worden net als de raadsleden beëdigd in een raadsvergadering. Verder moeten zij ook voldoen aan de criteria waar raadsleden aan voldoen om te kunnen worden benoemd, zoals het vereiste om binnen de gemeentegrens te wonen.
Burgerleden kunnen de fractie vertegenwoordigen in de rondevergaderingen, bij themasessies, werkgroepen en bij werkbezoeken. Een raadslid mag zich niet laten vervangen door een burgerlid in de raadsvergadering. Daarvoor is democratische legitimiteit vereist.
De gemeenteraad heeft zijn eigen ondersteuningsteam: de raadsgriffie. De raadsgriffie maakt deel uit van de ambtelijke organisatie, maar wordt aangestuurd door de gemeenteraad. De griffie ondersteunt de raad bij zijn taken.
Bij de raadsgriffie werken zes medewerkers, onder leiding van de griffier Nicolle Bisschoff. De secretaris van de rekenkamer is ook onderdeel van dit team.
Taken griffier
De griffier is de belangrijkste adviseur van de gemeenteraad. De griffier is verantwoordelijk voor de informatievoorziening naar de raad en vertegenwoordigt de raad bij interne en externe overleggen. Zij verbindt de gemeenteraad met het college, de gemeentesecretaris en de ambtelijke organisatie. Tijdens raadsvergaderingen ondersteunt de griffier de burgemeester, die voorzitter is van de raad. De griffier ondertekent ook alle officiële besluiten van de raad samen met de burgemeester.
Taken raadsgriffie
De raadsgriffie zorgt ervoor dat het besluitvormingsproces van de raad goed verloopt. De raadsgriffie is vraagbaak voor de raad, fracties en raadsleden en voor vragen uit de organisatie over de raad. Zij adviseert de raad over procedures, werkwijzen en de vergaderstructuur. Daarnaast helpt en adviseert ze ook individuele raadsleden. Ze bereidt alle vergaderingen van de raad, Ronde, Plein en themabijeenkomsten voor. Verder ondersteunt de griffie de raadsleden bij het opstellen van initiatiefvoorstellen, amendementen, moties, en schriftelijke vragen. Daarnaast zorgt de griffie voor de communicatie vanuit de raad en onderhoudt contacten met inwoners en organisaties.
De vergaderdata, de agenda's, notulen en vergaderstukken, de besluitenlijsten en de brieven aan de raad zijn openbaar en te raadplegen via deze website.
Voor de vergaderdata en de bijbehorende stukken kunt u in het menu naar Vergaderingen gaan.
Besluitenlijsten en brieven aan de raad zijn terug te vinden onder Overzichten.
Een avond waarop een ronde-vergadering gepland staat biedt inwoners en vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven een kans om met raadsleden in contact te komen. Zo kunt u voor of na een vergadering gemakkelijk een raadslid aanspreken. U kunt de vergaderingen zelf vanaf de tribune bijwonen.
Een dergelijke avond bestaat uit een plein-bijeenkomst (informatiesessie door inwoners, organisaties, ambtenaren, raadsleden) en één of twee parallelle rondes (de voorbereiding van de besluitvorming in de raad, of het opiniërend bespreken van een voorstel).
De agenda’s vindt u bij vergaderingen.
De vergaderingen van de gemeenteraad worden live uitgezonden. Daarnaast kun je de raadsvergaderingen en de ronde-bijeenkomsten na enkele werkdagen terugkijken. Zo kunt u de hele vergadering (opnieuw) bekijken en gericht zoeken op een agendapunt. Vervolgens is zichtbaar wie er aan het woord is gedurende de bespreektijd van het agendapunt.
De gemeenteraad van Sittard-Geleen bestaat uit 37 leden. Deze raadsperiode, die loopt van 2022-2026, bestaat de raad uit 11 fracties (politieke partijen).
Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers en om hun werk goed te kunnen doen, willen zij graag weten wat er leeft in de gemeente. U kunt zelf contact zoeken met een van de raadsleden. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u een idee heeft of als u een mening heeft over een onderwerp dat op de raadsagenda staat. Raadsleden kunnen vervolgens een luisterend oor bieden, doorverwijzen of vragen stellen over het onderwerp tijdens de raadsavond. Voor de contactgegevens kunt u terecht onder het kopje Wie-is-Wie/raadsleden.
Wilt u met raadsleden spreken over een bepaald onderwerp, een idee presenteren of een initiatief of organisatie onder de aandacht brengen? Dat kan op ‘Het Plein’ in de raadszaal van het stadhuis in Geleen. Steeds van 18.30 tot 19.00 uur, op avonden wanneer er rondes zijn. Aanmelden kan tot een week voor een ronde bij de raadsgriffie.
Voor de contactgegevens van de raadsgriffie, zie Contact.
U kunt als inwoner actief deelnemen aan een ronde-vergadering door in te spreken. Dit kan wanneer er een onderwerp op de agenda staat waarover van gedachten wordt gewisseld en die dus nog niet in de fase van besluitvorming zit. Het inspreken duurt in de regel maximaal twee minuten, maar de voorzitter van de ronde-vergadering mag daarvan afwijken. Om de avond goed te laten verlopen dient u zich vooraf aan te melden bij de raadsgriffie.
Soms ligt het accent van een ronde-vergadering op het verstrekken van informatie. Bij een ronde kan daarentegen ook een onderwerp besproken worden dat nog in een oriënterende fase zit. Vooraf wordt dan nagedacht (door de griffie en het college) wie voor deze bijeenkomst wordt uitgenodigd; de Raadsagendacommissie beslist hier vervolgens over.
Voor de contactgegevens van de griffie, zie contact.
Brief schrijven
Wilt u dat de raad aandacht besteedt aan een onderwerp? Schrijf dan een brief. Bij voorkeur ontvangen we deze per e-mail via raadsgriffie@sittard-geleen.nl. U kunt ook per post een brief sturen naar: Gemeenteraad, Postbus 18, 6130 AA Sittard.
Wat gebeurt er met mijn brief?
De brieven die de raad ontvangt, kunt u bekijken in de lijst van ingekomen stukken.
Deze lijst wordt ter kennisname voorgelegd aan de raad tijdens een raadsvergadering. Brieven die worden ingediend op vrijdag voor 16.00 uur voorafgaand aan een raadsvergadering worden meegenomen. Brieven die daarna binnenkomen worden op de lijst van de volgende raadsvergadering geplaatst.
Sommige post komt niet op de lijst:
- Reclame of advertenties
- Tijdschriften
- Vragen en antwoorden volgens artikel 43 van het Reglement van Orde (aparte lijst)
- Uitnodigingen (aparte lijst)
- Brieven die aan raadsleden persoonlijk zijn gericht
- Anonieme brieven
Anonimiseren en openbaar maken van gegevens
De digitale lijst van brieven wordt geanonimiseerd volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet open overheid (Woo). Persoonlijke gegevens zoals namen, handtekeningen en adressen worden onzichtbaar gemaakt. Dit geldt niet voor publieke functionarissen.
Raadsleden kunnen de originele brieven zonder doorhalingen inzien op de griffie. Er worden geen digitale kopieën verstrekt. Als iemand anders de doorgehaalde gegevens wil inzien, wordt eerst toestemming gevraagd aan de afzender.
Raadsleden kunnen brieven zelf direct doorverwijzen om te bespreken in een ronde.
Heeft u op deze pagina geen antwoord gevonden op uw vraag? Stel uw vraag dan aan de raadsgriffie. Zie het tabblad contact, voor de gegevens van de griffie.